5 september 2010

Recept Porotos con rienda (Böngryta/soppa)

(Bild från Google)
500 g okokta stora vita bönor

1 gul lök

1 knippe sallads-lök

4 morötter

1 msk margarin

1 msk olja

1 msk chilisås

½-1 tsk oregano

2 vitlöksklyftor

1/4 tsk grovmalen svartpeppar

1½ tsk salt



2 tsk paprikapulver

2 msk matolja

150 g valfri pasta



Lägg bönorna i vatten över natten (8-10 timmar). Koka dem 1 timme i vattnet de legat i blöt i. Tillsätt vatten om det behövs så det når minst 5 cm över bönorna. Ha ca 1 tsk salt, all peppar samt all oregano i vattnet. Häll INTE ut vattnet som blir kvar!



Finhacka löken, dela morötterna i 5 mm tjocka skivor, grovhacka salladslöken inkl stjälken (ej de 5 yttersta cm. Släng dom)

Hacka vitlöken fint (pressa ej)



Stek grönsakerna i lite matolja blandat med margarin tills löken är gyllen brun. Salta lite. Blanda i chilisåsen.

Häll i de kokta bönorna i stekpannan tillsammans med grönsakerna och tillsätt lite vatten. Låt koka under lock i 15 minuter.

Häll sen allt i vattnet som bönorna kokt i tidigare. Koka upp och låt koka häftigt utan lock i 50 minuter.



Häll i pastan och låt allt koka ett par minuter längre än det står att pastan ska koka. Smaka av och salta/peppra efter smak.



Tips:

Det är gott att ha fläskkött i bitar i grytan. Helst ska det även vara pumpa-bitar i. Pumpa tillagas likadant som morötterna



Häll 2 msk matolja i en stekpanna, blanda med 2 msk paprikapulver. Låt blandningen fräsa ett par minuter utan att det bränns.



Grytan/soppan blir så lös/fast som man vill. Den är väldigt mättande och serveras som den är utan potatis eller ris till.

När grytan är upphälld i djup tallrik tar man en sked och ringlar över paprika/olja-såsen.



Smaklig måltid :)

1 kommentar:

Skriv en kommentar! Jag blir så himla glad då! Tack!!!